Λευκάδα

  Ένα νησί ενωμένο με τη στεριά, ένα νησί με λευκή ψυχή, καταπράσινες πλαγιές και το πιο εκθαμβωτικό τιρκουάζ να το αγκαλιάζει, ένα νησί με δυο πρόσωπα, αυτός ήταν ο προορισμός μας αυτό το καλοκαίρι!
  Το που ακριβώς σταματά η Αιτωλοακαρνανία και αρχίζει η Λευκάδα δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρο. Νησάκια, λωρίδες γης, θάλασσες και λιμνοθάλασσες μπλέκονται και σε μπερδεύουν. Το κάστρο της Αγίας Μαύρας -ενετικό του 1300-  μοιάζει να επιπλέει ανάμεσα για να καλωσορίζει όποιον φτάνει και ν' αποχαιρετά όποιον φεύγει.



   Στο εσωτερικό του στέκουν ακόμα λίγα απομεινάρια από τα παλιά κτίρια, ένας φάρος και ο εκκλησάκι της αγίας που του έδωσε το όνομα. Η βόλτα γύρω στα τείχη αξίζει και για την θέα της πόλης και της γύρω περιοχής.







Η αμόγλωσσα


  Περνώντας στο νησί βρισκόμαστε στην καρδιά της πόλης. Αριστερά η μαρίνα με τα εκατοντάδες ή μπορεί και χιλιάδες ιστιοφόρα, δεξιά ο δυτικός μόλος με την ξύλινη γεφυρούλα, τη λιμνοθάλασσα της Γύρας, τα καφέ και τα ταβερνάκια και το φλογισμένο ηλιοβασίλεμα.





   Μέσα στην πόλη ο κεντρικός πεζόδρομος είναι γεμάτος με κάθε είδους μαγαζιά και χαρούμενες παρέες. Τα πολύχρωμα σπίτια, ντυμένα με λαμαρίνα και βαμμένα από τον καιρό της αγγλοκρατίας για το φόβο των σεισμών, της δίνουν αέρα αποικιακό και ίσως λίγο εξωτικό.



   Την προσοχή μας τραβούν οι παλιές πέτρινες εκκλησίες. Κάποιες είναι ιδιωτικές όπως ο Άγιος Σπυρίδωνας στην κεντρική πλατεία που έχει φανερά τα σημάδια του σεισμού και είναι περιτριγυρισμένος με υποστηλώματα.



  Ο Παντοκράτορας ανήκει στην οικογένεια Βαλαωρίτη κι εκεί βρίσκεται κι ο τάφος του ποιητή.



    Ο Άγιος Μηνάς έχει ένα εξαιρετικής τέχνης τέμπλο, σκαλιστό και καλυμμένο με φύλλα χρυσού.




   Σε ένα κάθετο στον πεζόδρομο στενάκι το μοναδικό μουσείο φωνογράφου.



   Βγαίνοντας πάλι στο λιμάνι  μια δροσερή στάση στην πλατεία με τις προτομές των ποιητών που κατάγονται από εδώ -και δεν είναι λίγοι...




   Αφήνοντας πίσω μας την πόλη βλέπουμε τα δυο πρόσωπα του νησιού  που έλεγα στην αρχή. Η ανατολική πλευρά είναι ήρεμη με όμορφα χωριά, κλειστούς κόλπους, ήσυχα νερα.
   Λυγιά:


      Νικιάνα, εδώ που μείναμε.

 
  Το Νυδρί από ψηλά. Μπροστά του τα νησάκια Μαδουρή, Σκορπιός και στο βάθος το Μεγανήσι. Κοσμοπολίτικο το λένε αλλά στην πραγματικότητα η "ανάπτυξη" που έφτασε πρώτα εδώ έχει  αλλοιώσει πολύ τον τόπο.


      Από το Νυδρί ακολουθούμε τις ταμπέλες για τους καταρράκτες σε μια διαδρομή μέσα στο πράσινο.
  Κοντά στον πρώτο αφήνουμε το αυτοκίνητο και περπατάμε στο φροντισμένο μονοπάτι.



   Τα βράχια που έχουν φράξει το φαράγγι δημιουργούν σπηλιές.



         Οι τολμηροί βουτάνε στα κρυα νερά!


        Ο κόλπος του Βλυχού:


       Ο μικρός Γιαλός με τα τέλεια νερά του:


      Τα γραφικά Σύβοτα με τα υπέροχα ταβερνάκια:


  Η Βασιλική στο νότο κι ο κόλπος της γεμάτος από τα πανάκια των σέρφερς:


 
  Η Λευκάδα έχει και πολύ όμορφα ορεινά χωριά, αλλά η οδήγηση είναι πραγματικός άθλος για να φτάσεις εκεί. Δρόμοι στενοί, με στροφές και ανηφόρες και κατηφόρες με μεγάλη κλίση.
  Η Καρυά, το κεφαλοχώρι που φτιαχνονται τα λευκαδίτικα κεντήματα με την δύσκολη καρσανικη βελονιά και η θέα στον κάμπο της Εγκλουβής που βγάζει τις ονομαστές φακές.




   Η δυτική πλευρά είναι ελάχιστα κατοικημένη κι έχει μια ομορφιά άγρια που μαγνητίζει σαν αληθινή σταρ! Πόσο φως και πόσο τιρκουάζ μπορούν να αντέξουν τα μάτια μας;
   Ξεκινώντας από την πόλη η πιο κοντινή της παραλία στα βόρεια είναι του Άι Γιάννη με τους παλιούς ανεμόμυλους. Οι άνεμοι την κάνουν ιδανική για θαλάσσια σπορ.



   Ανεβαίνοντας προς τη μονή Φανερωμένης σταματάμε για τη θέα στην παραλία του Άι Γιάννη και στη λιμνοθάλασσα της Γύρας.

   
 Παραλία Πευκούλια:

 
      Αγιος Νικήτας:


     Κάθισμα. Απίστευτη παραλία, αλλά πολύ... οργανωμένη για τα γούστα μας και το μοναδικό σημείο που είχε πολύ κόσμο. 



Με αλεξίπτωτο πλαγιάς πάνω από το Κάθισμα... 
 
Συνεχίζοντας στη δυτική ακτογραμμή φτάνουμε στους Εγκρεμνούς. Ο σεισμός έχει καταστρέψει το δρόμο και δεν υπάρχει πρόσβαση παρά μόνο από τη θάλασσα, αλλά και μόνο η θέα της παραλίας από ψηλά ζαλίζει!



   Μπορεί στους Εγκρεμνούς να μη βουτήξαμε αλλά μας αποζημίωσε το πόρτο Κατσίκι. Πράσινο και λευκό με όλα τα μπλε του κόσμου, με μια λέξη, όνειρο!






    Μετά το πόρτο Κατσίκι η διαδρομή συνεχίζει για το πιο νότιο σημείο του νησιού. Το ακρωτήριο Λευκάτας είναι ένα μέρος απόκοσμο και υποβλητικό. Εδώ γίνονταν στα αρχαία χρόνια τελετές με ανθρωποθυσίες και εκτελέσεις κι από αυτά τα βράχια έπεσε ,λένε, η Σαπφώ όταν ο έρωτάς της για το Φάωνα δε βρήκε ανταπόκριση.


   Η καλύτερη ώρα να έρθει κανείς εδώ είναι το ηλιοβασίλεμα. Σταματάμε λίγο πριν το φάρο και καθόμαστε στα βραχάκια αντίκρυ του. Ο αέρας σφυρίζει, τα κύματα χτυπούν τα βράχια, το ύψος προκαλεί δέος και ο ήλιος βουτά στα νερά βάφοντας τα πάντα κόκκινα... Μένουμε εκεί μέχρι που ο φάρος ανάβει.
 




   Για το τέλος ένα μεγάλο ευχαριστώ σe δυο κορίτσια δικά μας, την Ευγενία και την Ευαγγελία που είχαμε την ευκαιρία να ειδωθούμε κι από κοντά, μας περιποιήθηκαν και με τις προτάσεις τους γνωρίσαμε καλύτερα τη Λευκάδα και χαρήκαμε περισσότερο τις μέρες των διακοπών μας!



CONVERSATION

20 σχόλια:

  1. Και του χρόνου! Τέλειος προορισμός και οι ταξιδιωτικές σου οδηγίες και περιγραφές πραγματικά πολύ κατατοπιστικές. Οι φωτογραφίες σου τα είπαν όλα! ΄Ενας πανέμορφος τόπος που αξίζει να επισκεφτούμε και να γνωρίσουμε από κοντά. Να είστε γερόι , να ταξιδεύετε και να γνωρίζετε όμορφα μέρη! Πολλά φιλιά...
    **Αννιώ**

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Αννιώ μου! Να περνάτε όμορφα και α κάνετε ξεχωριστή την κάθε μέρα του καλοκαιριού σας! Φιλιά!!

      Διαγραφή
  2. Ax! Μοσχομύρισε Ιόνιο!!!
    Τί όμορφη βολτούλα, Νίκη μου! Απολαυστική και αναζωογονητική όσο δεν πάει!
    Όχι πως υστερούν οι υπόλοιπες φωτογραφίες και τα υπόλοιπα τοπία, αλλά αυτή τη φωτογραφία με τη γέφυρα και το ηλιοβασίλεμα, τη λάτρεψα! Την είχα ανοίξει σε νέα καρτέλα και τη χάζευα!!!
    Μπράβο, κούκλα μου!
    ΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ πολλά και καλές αποδράσεις!
    Άλλωστε, τα χαμογελαστά μουτράκια σας στο τέλος, λένε πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αναζωογονητική δε λες τίποτα! Πόσο ανάγκη τις έχουμε τις διακοπές τελικά...
      Τα ηλιοβασιλέματα Γιάννα μου ήταν ονειρεμένα, κι η γέφυρα έφερνε σε μια όμορφη βόλτα μέσα στη λιμνοθάλασσα.
      Τα μουτράκια των κοριτσιών μας δείχνουν ότι σε κάθε γωνιά της Ελλάδας έχουμε φίλους να συναντήσουμε κι ας μην τους έχουμε ξαναδεί από κοντά ως τώρα. Το ίδιο δε θα γίνει αν έρθουμε στη Σύρο ή αν έρθετε εσείς εδώ;
      Φιλιά κοριτσι μου!!

      Διαγραφή
  3. Τι όμορφα! Ταξίδεψες και μας ταξίδεψες!
    Πανέμορφη η Λευκάδα. Το Ιόνιο μ' αρέσει πολύ.
    Κι εγώ, όπως και η Γιάννα, έμεινα να κοιτάζω τη γέφυρα...!
    Καλή συνέχεια, Νίκη! Με χαμόγελα και ομορφιές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εχουμε τόσες επιλογές Αλεξάνδρα μου, το Ιόνιο ένας κόσμος ξεχωριστός, το Αιγαίο ακόμα περισσότεροι κι όλη η χώρα ένας πλανήτης μόνη της!
      Καλή συνεχεια καλοκαιριού και σ΄εσάς! Φιλιά!!

      Διαγραφή
  4. Είσαι έτοιμη για αρθρογράφος σε περιοδικό για διακοπές και ταξίδια!!! ´Ονειρο η ανάρτησή σου Νικούλα! Την Λευκάδα την λατρεύω. Έχουμε κάνει πολλές και από τις καλύτερες διακοπές μας εκεί!!! Είναι πραγματικά όλα όσα τόσο όμορφα περιγράφεις! Οι εικόνες σου απίστευτες, ζήλεψα....!!! Εύχομαι την επόμενη φορά να ταξιδέψετε λίγο ψηλότερα... Και του χρόνου ψυχή μου, φιλιά πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, αυτό θέλω να γίνω όταν μεγαλώσω και να με πληρώνου για νακάνω ταξίδια. Χα,χα!
      Αφού έχετε πάει δε χρειάζεται να πω τίποτα, ξέρεις την ομορφιά της από πρώτο χέρι.
      Πάντως, βλέπεις, κάθε χρόνο πάμε και λίγο πιο μακριά και λίγο πιο πάνω... ε, μ΄αυτό το ρυθμό... υπολογίζω σε κανα δυο χρονάκια να φτάσουμε . Ασε που ως τότε θα έχουμε και φοιτητές- ποιος έρει που...
      Φιλιά κοριτσάκι μου, να περνάτε καλά!!

      Διαγραφή
    2. Τέλειααα!!! Δεν είναι πολύς ο καιρός !!!! Εμείς θα αργήσουμε να στείλουμε φοιτητές οπότε θα έχουμε τους δικούς σας!!!! Σας περιμένουμε όλους!!!!! Φιλάκια!!!

      Διαγραφή
  5. "Με όλα τα μπλε του κόσμου"
    Αυτή η φράση λέει πολλά!
    Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο τη χάρηκα (και) αυτή σου την ανάρτηση!
    Με πήγες υπέροχη βόλτα σε αγαπημένα μέρη!
    Υπέροχη, υπέροχη, υπέροχη!!!
    Και του χρόνου εύχομαι!!
    Να είστε πάντα καλά και πάντα να περνάτε όμορφα!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το αγαπώ αυτό το μέρος!!!!!
    Το αγάπησα από τη πρώτη στιγμή που πάτησα το πόδι μου εκεί!!!!!!
    Υπέροχες φωτογραφίες!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αχ, βρε Νίκη, τι όμορφο αφιέρωμα έκανες στον τόπο μας!!! Πραγματικά ελπίζω να τις απολαύσατε τις διακοπές σας και να μας ξανάρθετε! Πολύ χαίρομαι που σας γνωρίσαμε κι από κοντά έστω και τόσο λίγο. Φιλιά σε όλη την οικογένεια και καλή συνέχεια από καρδιάς!! Εγώ μόλις χθες κατέφθασα στην Κρήτη, έτοιμη για νέες περιπέτειες! Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. υπέροχο αφιέρωμα- ξενάγηση!μασ έκανες να θέλουμε να ξαναπαμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τι ωραια που πήγες στην Λευκαδα Νικη μου είναι απο τα μερη που θα μου μείνουν αξεχαστα οταν την πρωτοείδα και εγω σε διακοπες.. ομορφια τελεια.. τι μου θυμησες..!! ξεσηκωθηκα.. με το που ειδα εστω και καθστερημενα την αναρτηση σου..
    Απο τα δύο κορίτσια που γνωριστίκα τηε το ένα απο οτι διαβασα ερχεται.. αν δεν ήρθες δηλαδή κι όλας στην Κρήτη..... μικρος που ειναι ο κόσμος τελικα...! να περνας ομορφα φιλη μου και του χρονου να ξαναπας.. φιλακιαααα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. χθες γυρισα απο εκει και ακομα να συνελθω.και με βαρια καρδια μπηκα σημερα εδω στον τοπο μου στη θαλασσα.τη λατρευω την λευκαδα.να ειμαστε ολοι καλα να ξαναπαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλό μήνα ομορφιά μου!!!Καλή σχολική χρονιά!!!Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του κι εμείς στον δικό μας!!!Φιλιά πολλά πολλά στα μικρά σου αστέρια!!!Σε φιλώ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλησπέρα σου αγαπητή μου Νίκη.
    Μόλις ερπέστρεψα από τις διακοπές μου τις οποίες φέτος τις...π;αρατράβηξα.
    Χαίρομαι που επισκέφτηκες την Λευκάδα και μάλιστα είδα ότι γνώρισες πολλά από τα μέρη που έχω παρουσιάσει στις αναρτήσεις μου. Υπέροχο μέρος.
    Εδώ λοιπόν και αρχόζουμε πάλι τους περιπάτους στο μπλοκοχώρο.
    Καλό Φθινόπωρο να έχουμε.
    Την αγάπη μου καλή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Έχω περάσει πολλά καλοκαίρια στη Λευκάδα, άπειρες αναμνήσεις και από καλούς καιρούς φίλη μου!Να πω πλέον καλό Φθινόπωρο που έχει και αυτό την ομορφιά του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Back
to top