Αυτός ο τόπος ο μικρός...

"Αυτός ο τόπος ο μικρός, ο μέγας
ο τόπος που γεννηθήκαμε, που μεγαλώσαμε και ζήσαμε."
 
    Αυτά τα λόγια έγραφε ο Ρίτσος για τη Μάνη και σίγουρα πολλοί θα τα έχουν ψιθυρίσει για το δικό τους τόπο. Δεν είναι για μένα η Βυτίνα ο τόπος που γεννήθηκα, αλλά είναι ο τόπος που ζω, ο τόπος που γεννήθηκαν και μεγαλώνουν τα παιδιά μου και που τον αγαπώ, αν όχι περισσότερο, το ίδιο με τον δικό μου.
    Κάθε γωνιά αυτής της χώρας έχει να υπερηφανευτεί για φυσικές ομορφιές, για τα έργα των ανθρώπων της και κάποτε για ανθρώπους ξεχωριστούς. Την Κυριακή που μας πέρασε είχαμε εδώ μια εκδήλωση μνήμης και τιμής στον εθνικό ευεργέτη Παναγιώτη Τριανταφυλλίδη με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 150 χρόνων από το θάνατό του. Παράλληλα ήταν και η αρχή μιας προσπάθειας που γίνεται να ξαναζωντανέψει η σχολή και το κτήμα που με το κληροδότημά του δημιουργήθηκαν εδώ. 
    Με αυτή την ευκαιρία από το σωματείο "Φίλοι του κληροδοτήματος Παναγιώτη Τριανταφυλλίδη" και ο δήμος Γορτυνίας εξέδωσαν ένα μικρο βιβλίο - βιογραφία από το οποίο σας μεταφέρω λίγα στοιχεία.

    Ο Παναγιώτης Τριανταφυλλίδης γεννήθηκε στη Βυτίνα το 1810. Έχασε νωρίς τον πατέρα του στη συνέχεια το μεγάλο του αδερφό και τη μητέρα του. Το 1825 ο Ιμπραήμ καίει τη Βυτίνα και κατασφάζει τους κατοίκους της που είχαν καταφύγει στη Δρακοσπηλιά. Όσοι σώζονται αιχμαλωτίζονται και μαζί μ' αυτούς είναι τα ένας αδερφός και τρεις αδερφές του, που καταλήγουν στην Αίγυπτο, μία στο χαρέμι του Ιμπραήμ κι οι άλλες σύζυγοι Οθωμανών. Το δεκαπεντάχρονο αγόρι βλέπει όλη αυτή τη φρίκη  σκαρφαλωμένο σ' ένα έλατο. Αμέσως μετά περιπλανώμενο φτάνει ως το Ναύπλιο, πιάνει δουλειά και εκεί το βρίσκει ένας ευκατάστατος θείος του, αδερφός της μητέρας του που τον παίρνει μαζί του στη Ρουμανία. Ασχολήθηκε με το εμπόριο και τη γεωργία και κατάφερε να αποκτήσει μεγάλη περιουσία αλλά δυστυχώς δε μπόρεσε να απελευθερώσει τις αδερφές του. Το χωριό του το ευεργέτησε όσο ζούσε αλλά και με το κληροδότημα που άφησε στο ελληνικό δημόσιο, όταν έφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις 53 ετών.
    Από τα χρήματα αυτά δημιουργήθηκαν Γεωργικές σχολές στην Αθήνα (νυν Γεωπονικό Πανεπιστήμιο), στην Τίρυνθα, στον Αλμυρό Βόλου και το 1891 στη Βυτίνα που από το 1896 έγινε Δασική Σχολή.


          Σας είχα μιλήσει και εδώ για τη σχολή που περιλαμβάνει το κτήμα και το Δασάκι.


     
      Μετά την ανακαίνισή τους τα κτίρια παραμένουν ουσιαστικά ανεκμετάλλευτα . Με την ευκαιρία της εκδήλωσης άνοιξε τις πόρτες του το μικρότερο κτήριο -που αποτελούσε τους σταύλους και τις αποθήκες αλλά πλέον είναι ένας πολύ όμορφος χώρος εκδηλώσεων.
      Παρέστησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας , ο υπουργός Γεωργικής ανάπτυξης, βουλευτές και πολλοί άλλοι επίσημοι και όχι μόνο. Δεν είμαι και πολύ καλή στην απομνημόνευση τίτλων όποτε δεν θα επεκταθώ.






   Μετά την επιμνημόσυνη δέηση  έγιναν αποκαλυπτήρια μιας πλακέτας  και ακολούθησαν ομιλίες για τη ζωή του ευεργέτη αλλά και για τα μελλοντικά σχέδια αξιοποίησης της σχολής και του κτήματος.




     Ο υπουργός είπε τόσα πολλά που θα γίνουν που ακόμα κι αν τα άκουγα σε καιρούς ευημερίας θα δυσπιστούσα: κέντρο ορεινής οικονομίας, πρότυπος αμπελώνας και φυτώριο, μουσείο μελισσοκομίας.... Για να δούμε, μακάρι να γίνει έστω και κάτι απ' όλα αυτά.
      Ήταν μια ξεχωριστή μέρα, παρά τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις  και τα πρωτόκολλα που συνεπάγονται τα υψηλά ιστάμενα πρόσωπα. Η εκδήλωση έκλεισε με τη χορωδία του Πολιτιστικού μας συλλόγου να τραγουδά δημοτικά τραγούδια.
      Δείτε αν θέλετε δυο μικρά βίντεο, τον πρόεδρο εδώ και τα παιδιά της χορωδίας εδώ.


    Στον ίδιο χώρο του Τριανταφυλλίδειου κληροδοτήματος θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 25 - 28 Οκτωβρίου φεστιβάλ μελιού.




    Επίσης, το Σάββατο 26 και την Κυριακή 27 Οκτωβρίου θα διεξαχθεί για τέταρτη χρονιά ο αγώνας Άθλος Μαινάλου, που περιλαμβάνει τρέξιμο και ποδηλασία βουνού αλλά και αγώνες για παιδιά. Μπορείτε να διαβάσετε το αναλυτικό προγραμμα εδώ.


 
    Επομένως είτε είστε αθλητικοί τυποι, είτε σας αρέσουν οι λιχουδιές, σας περιμένουμε!


CONVERSATION

32 σχόλια:

  1. πολυ μου αρεσουν οι ανθρωποι που προωθουν το τοπο τους και οταν το κανουν με εναν τοσο ομορφο και κατατοπιστικο τροπο δεν εχω παρα να πω ενα μεγαλο μπραβο!!! φιλακια φιλη! <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο τόπος μας μάς προσφέρει τόσα πολλά που το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να το αναγνωρίσουμε.
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
    2. κοριτσαρα μου δες εδω http://ekfrastite.blogspot.gr/2013/11/blog-post.html οταν εχεις χρονο! φιλακιααααα

      Διαγραφή
  2. Ευτυχώς υπήρχαν (και υπάρχουν) άνθρωποι που τον τόπο τον αγάπησαν...
    Το ακριβώς αντίθετο από όλους αυτούς, των οποίων τους τίτλους δεν θυμάσαι (και δεν υπάρχει και λόγος!)
    ;-)
    Να περάσετε όμορφα στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες μέρες!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς όπως τα λες είναι τα πραγματα Γιάννα μου. καποτε υπήρχαν Άνθρωποι που πρόσφεραν κι όχι που ξεζούμιζαν τον τόπο...

      Σ' ευχαριστώ, φιλάκια!!

      Διαγραφή
  3. Κάποτε υπήρχαν άνθρωποι που ευεργετούσαν αυτόν τον τόπο. Τώρα αν υπάρχουν δεν τους αφήνουν με την γραφειοκρατία να ωφελήσουν τον τόπο. Μακάρι να πραγματοποιηθούν αυτά που υποσχέθηκε ο υπουργός, αλλά μάλλον μόνο για φιέστες είναι και από έργα μηδέν.
    Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό πιστεύω κι εγώ, Ελένη μου.
      Ελπίζω μόνο ότι κάτι θα γίνει γιατί το σωματείο που ανέλαβε αυτή την προσπάθεια, και ιδιαίτερα ο πρόεδρός του, είναι αξιος και εντιμος ανθρωπος.
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  4. Νίκη μου καλησπέρα .Ομορφη η παρουσίαση του τόπου που ζεις και που έχει και ιστορία . Θέλω να ευχηθώ να αξιολογηθούν όλα τα κληροδοτήματα , είναι κρίμα που μένουν ανεκμετάλευτα !
    Μακάρι το σωματείο να κάνει τα πάντα για τον σκοπό αυτό
    Σε φιλώ γλυκά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νικόλ μου καλημέρα,
      τα κληροδοτήματα όλα ανήκουν και τα διαχειρίζεται το υπουργείο οικονομικών, που, εννοείται, θέλει τα χρήματα να μπαίνουν στο ταμείο του και στον προυπολογισμό του. Γι' αυτό είναι δύσκολο να διεκδικήσει κανείς το αυτονόητο, δηλαδή να αξιοποιηθούν για το σκοπό που επιθυμούσε αυτός που τα διέθεσε.
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  5. Εγώ αν θα έρθω θα είναι για τον ...Άθλο Μαινάλου, γιατί και ......παιδί είμαι και ....αθλητικός τύπος. χα χα.
    Αχ Νίκη, να δούμε πότε θα κατάφερουμε να κάνουμε εκείείείνο το διήμερο ή και τριήμερο που λέμε εδώ και καιρό!!!
    Φιλιά και να περάσετε καλά -που σίγουρα θα περάσετε- τις ημέρες των εκδηλώσεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελα εσύ και θα τρέχουμε πλάι- πλάι! Χα,χα! Θα τρίβουν τα μάτια τους όλοι!
      Εγώ πάντως περιμένω όσο χρειαστει...
      Φιλάκια!!!

      Διαγραφή
  6. Νίκη μου, ούτε εγώ γεννήθηκα στην Βυτίνα. Όμως την αγάπησα από την πρώτη στιγμή! Τόπος γεμάτος Ιστορία, προικισμένος με μια απίστευτης ομορφιάς φύση! Ασφαλώς ο τόπος καταγωγής μου, κρατά μια ιδιαίτερη πάντα θέση στην καρδία μου, αλλά και η Βυτίνα είναι συνδεδεμένη με πολλές ωραίες αναμνήσεις.
    Μακάρι όλα τα κληροδοτήματα του αείμνηστου εθνικού ευεργέτη Π. Τριανταφυλλίδη, να ευεργετήσουν και τις επόμενες γενεές. Αρκεί να σου πω ότι και ο μικρός μου αδελφός και η νύφη μου, είναι γεωπόνοι.
    Καλή σου ημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα Ειρήνη μου,
      αφού έχετε γεωπόνους στην οικογένεια θα γνωρίζουν σίγουρα τον εθνικό ευεργέτη. Μακάρι να αξιοποιηθούν αυτά τα χρήματα γα το καλό νέων ανθρώπων που θα ωφελήσουν με τη σειρά τους τη χώρα.
      Η Βυτίνα ευχαριστεί για την αγάπη και τα όμορφα λόγια που γραφεις γι΄αυτήν!

      Διαγραφή
  7. Μου αρέσουν πολυ οι φωτογραφίες σου. Δείχνουν αγάπη για τον τόπο σου. Τα δρώμενα που έχουν προγραμματιστεί ειναι άκρως ενδιαφέροντα. Καλη επιτυχία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Νικούλα μου γλυκούλα, πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες σου !!! Να είσαστε καλά και να απολαμβάνετε τον πανέμορφο τόπο σας !! Καλή επιτυχία σε όλο σας το πρόγραμμα !! φιλάκια πολλά σε ΄σενα και στα αγγελούδια σου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε πολύ Φανή μου!
      Φιλιά και Χρονια πολλά στη Συμπρωτεύουσα που γιορτάζει!

      Διαγραφή
  9. Διάβασα με προσοχή και ενδιαφέρον τα λίγα λόγια για τον ευεργέτη της περιοχής σας ... αυτόματα έκανα την σύγκριση με τούς σύγχρονους * ευεργέτες* μας τους* εθνοσωτήρες* μας και τους δορυφόρους τους (συνδικαλιστές) την ντροπή της ράτσας μας που απότερο σκοπό έχουν όλοι ,μα όλοι, τον πλουτισμό και το πρωσοπικό όφελος... Ευχομαι το κληροδότημα να αξιοποιηθεί και εκτιμηθεί όπως του πρέπει.Χαίρομαι και εκτιμώ τους πολίτες που διαφημίζουν με όποιο τρόπο μπορούν τον τόπο τους!Μία από αυτούς είσαι κι εσύ όπου μέσα από αυτά που μας δείχνεις γνώρισα την Βυτίνα με τις ομορφιές της και την δυνατή ιστορία της!!!Και τι δεν θα έδινα να ήμουν εκεί στη ποδηλατοδρομία να χειροκροτήσω και να απολαύσω την Σωσώ με το ποδήλατο ανά χείρας να σκαρφαλώνει πλαγιές!!!!!! Φιλάκια πολλά από την μακρινή Κομοτηνή!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Απαντήσεις
    1. Εφη μου οι συγκρίσεις σ' αυτές τις περιπτώσεις μας δείχνουν πολλά, κάποτε, σε πολύ πιο δύσκολες συνθήκες, οι άνθρωποι σκέφτονταν διαφορετικά, ορισμένοι τουλάχιστον.
      Ελπίζω οι τωρινές δυσκολίες να μας κάνουν όλους λίγο καλύτερους. Η σφίξη βγάζει λάδι, λένε εδώ.
      Σε φιλώ και σ' ευχαριστώ πολύ!!

      Καλά, με τη Σωσώ σκαρφαλώνουμε τις πλαγιές σαν αίλουροι!

      Διαγραφή
    2. Εστειλα απάντηση στο Gmail που σπάνια ανοίγω (γιατί δεν το θυμάμαι) και έγινες αιτία όπου βρήκα και άλλα με ενδιαφέρον!!!! Είμαι σε αναμονή και ελεύθερη χρόνου!!!

      Διαγραφή
  11. Πολύ ωραία η ανάρτησή σου, Νίκη! Μακάρι να υπάρξουν και άλλες τέτοιες προσπάθειες που τιμούν τον τόπο μας!! Να'σαι καλά, να χαρείτε τις εκδηλώσεις !!!
    Φιλάκια στην όμορφη καταπρασινη Βυτίνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Πέπη μου!
      Καθε προσπάθεια είναι αξιέπαινη και πρεπει να τη στηρίζουμε και... να ελπίζουμε!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  12. Μόλις πέρασα και θαυμασα τα όμορφα πράγματα που προτείνεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. πολύ ενδιαφέρον... η Βυτίνα φαινεται υπέροχη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΤΟΚ ΤΟΚ...
    Ο μπλε διαγωνισμος σας χτυπαει την πορτα...!
    Μεχρι τις 10 Νοεμβριου θα βρισκεται στο σπιτακι μου..
    Σας περιμενουμε!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Νικάκι μου, πόσο όμορφα μας μεταφέρεις κάθε φορά τις εμπειρίες σου; Πράγματι η Ελλαδίτσα είναι γεμάτη από ομορφιές, λατρεμένους τόπους και ανάθρεψε και όχι λίγους αξιόλογους ανθρώπους και πατριώτες ( αληθινους)!!!! Εύχομαι έστω κι ένα απο αυτα που υποσχέθηκαν να γίνει πραγματικότητα!!!! Όσο για εμάς εδώ στα ψηλά.... Σας περιμένουμε με την πρώτη ευκαιρία για ταξιδάκι..... Τότε να δεις πόσα θα έχεις να γράψεις!!!! Σας φιλώ όλους!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Toτε θα γραψουμε μυθιστόρημα, δεν το συζητώ!!
      Φιλιά πολά Κικίτσα μου!

      Διαγραφή

Back
to top