Ζάκυνθος

    Στη Ζάκυνθο περάσαμε φέτος τις μέρες των διακοπών μας, και μια που σήμερα έχω καλοκαιρινή διάθεση λόγω βόλτας στη θάλασσα - μάλλον το τελευταίο μπάνιο για φέτος,ε;- λέω να ξανακάνουμε μαζί μια βόλτα εκεί.
    Φτάνοντας κανείς στο λιμάνι και ξεκινώντας τη γνωριμία του με τον τόπο αρχίζει ν' αναρωτιέται. Πού βρίσκεται η Ζάκυνθος η αυθεντική; Την γκρέμισε ο σεισμός; Την αφάνισε η πυρκαγιά; 'Η μήπως την τρόμαξαν οι δυνατές μουσικές και οι τεράστιες φωτεινές επιγραφές των μαγαζιών;
    Όχι! Όλα αυτά την πλήγωσαν μόνο, και σαν κάθε πληγωμένο πρέπει να προσπαθήσεις λίγο παραπάνω για να σε εμπιστευτεί και να σου ανοιχτεί. Πρέπει να περπατήσεις τις απέραντες αμμουδιές της, να βουτήξεις στα διάφανα νερά τους, να προσκυνήσεις στις εκκλησιές της που είναι αληθινά μνημεία κι ύστερα να πάρεις το δρόμο για τα χωριά τα κρυμμένα μέσα στις ελιές με τους παράξενους κορμούς. Πολύ θα σε βοηθήσει να γνωριστείς με τον τόπο αν βρεις λίγο καιρό να γνωρίσεις τα σπουδαία παιδιά που γέννησε, τα κείμενα, τις μουσικές τους...

Το πρώτο καλωσόρισμα


     Ο ναός του Αγίου Διονυσίου ξεχωρίζει από το κατάστρωμα ακόμα του πλοίου και πρώτα πάμε εκεί να προσκυνήσουμε το σκήνωμα του Αγίου, να θαυμάσουμε τις τοιχογραφίες τα ψηφιδωτά, τα βιτρό. Πίσω από το ναό λειτουργεί μουσείο με εκκλησιαστικά κειμήλια πολλά από τα οποία έχουν έρθει από τα νησάκια Στροφάδες, όπου μόνασε ο Άγιος.


     Περπατάμε στον παραλιακό δρόμο ώσπου να φτάσουμε  στην πλατεία Σολωμού, πλατεία ασυνήθιστα μεγάλη για ελληνική. Εκεί συναντάμε το άγαλμα της Ελευθερίας και στο κέντρο το άγαλμα του εθνικού μας ποιητή. Εκεί βρίσκονται η βιβλιοθήκη, το δημαρχείο και το μεταβυζαντινό μουσείο με τοιχογραφίες, τέμπλα, εικόνες και ό,τι άλλο σώθηκε από τις εκκλησίες του νησιού που καταστράφηκαν στο σεισμό του 1953.Στα αριστερά ο Άγιος Νικόλαος του Μώλου, κτίσμα του 1561, από τα ελάχιστα που σώθηκαν.



   Περπατώντας μέσα στην πόλη φτάνουμε στην πλατεία Αγίου Μάρκου,μικρή, κουκλίστικη, ο αλλοτινός τόπος συγκέντρωσης των ευγενών. Η καθολική εκκλησία του Αγίου Μάρκου στέκει εκεί από το 1518, όχι όμως και ο ναός του Παντοκράτορα δίπλα της. Στη θέση του υπάρχει πλέον το μουσείο Σολωμού και επιφανών Ζακυνθίων, με τα μαυσωλεία Σολωμού και Κάλβου.

 Η μικρή πλατεία τα βράδια γεμίζει κόσμο, την ώρα που πάνω στο λόφο της Μπόχαλης ανάβουν τα φώτα.

    Δε γίνεται να μην ανέβουμε ως εκεί, εμείς ανεβήκαμε μαζί με τη Χαρά, να μας μιλάει για τον τόπο και την ιστορία του. Ανάψαμε ένα κεράκι στην Παναγία και περπατήσαμε ως την πύλη του κάστρου, που όμως ήταν κλειστό εκείνη την ώρα.

      Η Μπόχαλη είναι ένα μαγικό ,σχεδόν αιωρούμενο, μπαλκόνι και η πόλη από κάτω φαίνεται σαν μια ανοιχτή αγκαλιά. Όσο σκοτεινιάζει η μαγεία απλώνεται...





    Μέσα στην πόλη υπάρχουν πολλά μικρά διαμαντάκια ικανά να σε κάνουν να σκεφτείς πώς θα ήταν αν είχε σωθεί ολόκληρη.

Το καμπαναριό του Άγιου Χαράλαμπου

    Και λίγο πιο έξω,στο Κρυονέρι, κάτω από τον κόκκινο βράχο -ναι, γι' αυτόν έγραψε ο Ξενόπουλος- μια παλιά ενετική βρύση που έδινε νερό στα διερχόμενα καράβια.



     Κι ύστερα σειρά έχουν τα χωριά οι εξοχές, οι παραλίες. Το τοπίο απόλυτα μεσογειακό. Ελιές, θυμάρι και γαλάζια νερά.

     Αλυκές:


    Όρμος Κεριού:



 Η μονή της Αναφωνήτριας με το μοναδικό πύργο του καμπαναριού, τελευταίο καταφύγιο των μοναχών σε ώρες επιδρομών.

 
Το καμπαναριό του Αγίου Νικολάου στο χωριό Κοιλιόμενο
Και παραλίες, ατέλειωτες παραλίες, η μία πιο όμορφη από την άλλη.

Χρειάζονται λόγια;

Πόρτο Ρόμα

Γέρακας



Μπούκα

   Η τελευταία εικόνα που πήραμε μαζί μας μαζί με ενθύμια γευστικά.







   ...... Στην επόμενη ανάρτηση η συνέχεια.....

   Να μην το ξεχάσω! Η Αθηνά διοργανώνει ανταλλαγη δώρων ως τις 15 Σεπτεμβρίου, όσοι θέλετε μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή εδώ.

CONVERSATION

25 σχόλια:

  1. Υπεροχες φωτογραφιες!!!! Και του χρονου να εισαι καλα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φωτεινός τόπος που ζεσταίνει τις ψυχές των επισκεπτών κι ακόμα πιο φωτεινοί άνθρωποι με ανοιχτές αγκαλιές.
    Τι κρίμα βρε Νίκη να μην συμπέσουμε χρονικά.Ίσως το επόμενο καλοκαίρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΝΙΚΗ ΜΟΥ!!!!!
    ΩΡΑΙΑ ΞΕΝΑΓΗΣΗ!!!!!
    ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΠΡΟΣΕΧΗ ΜΑΣ ΣΧΕΔΙΑ Η ΖΑΚΥΝΘΟΣ, ΜΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΕΙ ΑΚΟΜΗ!!!
    ΑΝ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ ΚΑΙ ΤΗ ΧΑΡΑ, ΑΚΟΜΗ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!!!
    ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΝΑ ΕΙΣΑΣΤΕ ΚΑΛΑ!!
    ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ!!
    ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. καλημερα!!! ομορφες εικονες ομορφο ταξιδι! φιλιααα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ όμορφο μέρος ,είσαι τυχερή που τον επισκέφθηκες!!!!!Καλό Σαββατοκύριακο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Άχ! Έχω πάει, είναι όντως τόσο τέλεια!!! Ελπίζω να γεμίσατε μπαταρίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αποτύπωσες την Ζάκυνθο με τις πιο όμορφες και πιο χαρακτηριστικές φωτογραφίες!!!
    Καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Είδα τη Ζάκυνθο μέσα απο τα μάτια σου και αναίρεσα πολλά.
    Ημουν σίγουρη οτι θ ανακάλυπτες ομορφιές και ιστορία που άλλος θα προσπερνούσε.
    Λυπάμαι μόνο που η περίοδος εκείνη ήταν τόσο άσχημη για μένα (συνεχίζεται αλλά ευτυχώς σε ύφεση,εντός των ημερών θα ξεκαθαρίσει το τοπίο) και δε μπόρεσα να σας προσφέρω ο,τι σας άξιζε! Ζητώ και δημοσίως συγγνώμη κι ελπίζω λόγω καλής γειτονίας σε μια επόμενη φορά να εξιλεωθώ.
    Φιλιά πολλά, μακάρι όλοι νάταν άνθρωποι και γονείς σαν εσάς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σε όμορφο νησί κάνατε τις διακοπές σας.Και του χρόνου να είσαστε καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αχ αυτή η Ζάκυνθος.
    Είναι πανέμορφη.
    Φιλάκια ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλημέρα Νίκη!Η μισή καταγωγή μου είναι από Ζάκυνθο,από τήν μητέρα μου!!!
    Μάς παρουσίασες τίς ομορφότερες περιοχές της,μέ τίς υπέροχες φωτογραφίες σου!!Σού εύχομαι,νά ξαναπάς!!!Καλή Κυριακή!!!!Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τι όμορφες φωτογραφιες, Νίκη μου!! Πανέμορφη είναι η Ζάκυνθος!! Από τα πιο ωραία νησιά μας! Χαίρομαι που περάσατε πολύ όμορφα!! Πάντα έτσι καλά να περνάς!! Και του χρόνου με υγεια!! Φιλιά και καλή εβδομάδα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πανέμορφη η Ζάκυνθος!Και του χρόνου με υγεια! Φιλιά και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Εβλεπα εικόνες θαυμαστές !!υπέροχα κτίσματα με αρχιτεκτονικό και όχι μόνον ενδιαφέρον και άθελά μου έκανα σύγκριση με την πόλη μου που είναι ποτισμένη αιώνες τώρα με το τουρκικό στοιχείο ,με το τίποτα δηλαδή.Οι Ενετοί άφησαν την σφραγίδα τους στα Επτάνησσα !!!!Δροσιστήκατε στις εξαιρετικές παραλίες του νησιού,ξεναγηθήκατε στις πλατείες ,στους ναούς και στο κάστρο από την πιο κατάλληλη *ξεναγό*την Χαρά !Εύχομαι καλή συνέχεια σε ότι κάνετε και καλή σχολική χρονιά στα μικρά σου Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ζακθυνθος!!!!! εγινε για εμας πια ενα νησί δικό μας που έχει στην αγκαλια της ενα απο τα πιό αγαπημενα πρόσωπα αυτης εδώ της γειτονιας..!!! που αν θελει ο ΘΕΟΣ θα το βάλουμε στα προσεχή μας σχέδια.. υπεροχα τα οσα μας ξεναγησες μέρη Νίκη μου.!!! και του χρόνουνα εισαι κλα.. να ξαναπας...φιλακια πολλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Προορισμός στα πλάνα μου απο μικρή, για κάποιο λόγο όμως ακόμη "μακρινός"... Με ταξίδεψες όμως εσύ, και με ταξίδεψες καλά... και ειδικά τη βόλτα αυτή με τη Χαρά, τη καταευχαριστήθηκα!!! Να είσαι καλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Α τι ωραία μας τα παρουσίασες Νικούλα! Αχ αυτά τα νερά του Ιονίου... μακράν οι καλύτερες θάλασσες της Ελλάδας! Όμορφος τόπος παρά τις αλλαγές που έφερε ο σεισμός. Έχει τόσα ακόμα να δεις... και την Χαρά, μη ξεχνάμε...χαχα. Φιλιά πολλά και καλή σχολική χρονιά να'χετε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πολύ όμορφα ΄όλα όσα μας έδειξες Νίκη μου , έχω και εγώ πάει στη Ζάκυνθο και τα γνωρίζω , όμως βλέπω τις φωτογραφίες και με μαγεύουν .
    Να είσαι καλά !!
    Φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλημέρα Νικούλα μου..στο νησάκι μας πήγες-του άντρα μου αλλά τη νιώθω δική μου πατρίδα-δεν πήγα φέτος λόγω προβλημάτων υγείας και την έχω επιθυμήσει..καταπληκτικές οι φωτογραφίες σου-είδα ότι έχει και συνέχεια-...φαντάζομαι πόσο όμρφα πέρασες..αχ να ήμουνα ψηλά στη Μπόχαλη να χάζευα το λιμάνι απο ψηλά μ'ενα καφεδάκι ατελείωτο!!φιλάκια άπειρα..και του χρόνου όμορφο καλοκαιράκι να περάσεις!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλέ, ενώ σε ακολουθώ, δεν σε είχα προσθέσει στη λίστα των ιστολογίων μου! Τώρα το διόρθωσα το θέμα και θα σου γίνω "στενός κορσές"!!!
    ;-) χαχα!
    Πόσο απίθανη ξενάγηση!
    Δεν έχω πάει Ζάκυνθο, αλλά φαίνεται υπέροχη!
    (και αφού έχει και Χαρά, αυτό είναι ένα +)
    Φιλάκια αμέτρητα!
    Να περνάς όμορφα!
    ΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Αγαπητή μου Νίκη.
    Σε ζηλεύω για την επίσκεψή σου στο πανέμορφο νησί της Ζακύνθου.
    Στο δικό μου ιστολόγιο (Εφτάνησα) έχω αναφερθεί πολλές φορές στο νσί αυτό.
    Όμως η δική σου παρουσίαση είναι υπέροχη.
    Είχες και την τύχη να έχεις ξεναγό τη Χαρά η οποία είναι γνωστό πόσο πολύ λατρεύει το νησί της.
    Περιμένω και τη συνέχεια.
    Νάσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Νικάκι μουυυυυ!!! Καλή σχολική χρονιά αγάπη μου!!! Με το καλό τα αστέρια σου να ξανακάτσουν στο θρανίο και να διαπρέψουν ως άνθρωποι και ως μαθητές!!!!! Οι διακοπούλες σας έγιναν σε μαγικό νησάκι.... Στη Ζάκυνθο πήγαμε πριν μια 5ετία και πολλές από τις φωτογραφίες σου νομίζω ότι τις έχω ίδιες!!! Χα χα χα!!! Τραβήξαμε μάλλον από την ίδια οπτική γωνία!!!Ε, καλά τα μεγάλα πνεύματα και στη λεπτομέρεια συναντιόνται!!!! Περιμένουμε τη συνέχεια λοιπόν...Και του χρόνου με υγεία να πάτε πάλι μαγευτικές διακοπούλες!!!Καλό φθινόπωρο κοριτσάκι μου, να μου φιλήσεις τα μικρά σου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Καλώς σας βρήκα..Η Ελλάδα μας είναι γεμάτη ομορφιές...Ευχαριστούμε που μοιράστηκες μαζί μας το όμορφο ταξίδι στην Ζάκυνθο...τι όμορφες φωτογραφίες ..τι όμορφη περιγραφή...μου άρεσαν όλα και όλες οι φωτος
    αυτή με τη λεζάντα Χρειάζονται λόγια; ειναι πολύ όμορφη
    υγ-την γειτονική Κεφαλλονιά (2ο νησί καταγωγής μου) την επισκεφτήκατε; :)
    υγ-δεν πήγα Ζάκυνθο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Nίκη,καλώς σε βρήκα στο υπέροχο μπλόγκ σου, η ξεναγησή σου καταπληκτική,οι φωτο υπέροχες!με πήγες πίσω στο δικό μου ταξίδι προ επταετίας!αν εξαιρέσω τον Λαγανά, κατά ταλλα υπέροχος προορισμός!είμαστε κοντοπατριώτες από τον πατέρα μου καταγωγή Λαγκάδια και διαμονή Ζαχάρω.Λατρεύω την Πελόπόννησο καιτην έχω γυρίσει από άκρη σε άκρη!εχει τα πάντα!τι να πω?Ναύπλιο,Καλάβρυτα,Στεμνίτσα- Βυτίνα,Κουρούτα,Λεωνίδιο, Καρδαμύλη,Μάνη, Μονεμβάσια,Μεθώνη,Κορώνη,Πύλο,φιλιατρά(παιδί ταξίδευα σε άλλη χώρα με το παραμυθένιο κάστρο)σπήλαια Δυρού, Ολύμπια ....θα σταματήσω γιατί αυτό το σχόλιο θα γίνει σήριαλ....Καλό Φθινόπωρο για σένα και την οικογενειά σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Όμορφη και η συνέχεια του καλοκαιριατικου οδοιπορικού διακοπών! Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Back
to top