Πατριδογνωσία


    Η  τελευταία μας καλοκαιρινή εκδρομή, λίγες μέρες πριν ανοίξουν τα σχολεία, έγινε σε μέρη κοντινά μας, που όμως δεν είχαμε πάει ως τώρα να τα δούμε από κοντά. Όσοι μένετε στην Αθήνα και δεν έχετε ανέβει ούτε μια φορά στο βράχο της Ακρόπολης καταλαβαίνετε τι εννοώ, ό,τι βρίσκεται δίπλα μας το θεωρούμε εύκολο να το επισκεφθούμε "κάποια στιγμή" κι αυτή η στιγμή όλο αναβάλλεται...
      Πρώτη στάση στο ναό του Επικούρειου Απόλλωνα κοντά στις Βάσσες Φυγάλειας. Πάνω από το ναό  έχει τοποθετηθεί τα τελευταία χρόνια ένα στέγαστρο για να προστατευθούν από τη διάβρωση τα ασβεστολιθικά πετρώματα από τα οποία φτιάχτηκε.


  Ο ναός έχει αναστηλωθεί σε μεγάλο μέρος κι αυτό βοηθάει, ειδικά τα παιδιά, να καταλάβουν πως ήταν οι αρχαίοι ναοί. Είναι δωρικού ρυθμού και αναφέρεται ως αρχιτέκτονάς του ο Ικτίνος.


   Τα έργα βρίσκονται σε εξέλιξη. Στην παρακάτω φωτογραφία μπορείτε να δείτε  από αριστερά κίονες(με τους πορτοκαλί ιμάντες) που σηκώνονται και μεταφέρονται ολόκληροι -το βάρος τους φτάνει τους 9 τόνους- ώστε να αναστηλωθεί το δάπεδο πάνω στο οποίο στηρίζονται. Στην εικόνα φαίνονται δυο τμήματα του δαπέδου, πριν και μετά την επέμβαση. Ύστερα οι κίονες επανατοποθετούνται στην αρχική τους θέση.
     Η ζωοφόρος, φυσικά λείπει και βρίσκεται -guess where?- στο Βρετανικό Μουσείο !




    Επόμενη στάση για να ανακαλύψουμε ένα μαγικό μέρος, άγνωστο σχεδόν, για το οποίο είχαμε ακούσει πολλά από φίλους. Οι καταρράκτες της Νέδας στα σύνορα των νομών Αρκαδίας, Ηλείας και Μεσσηνίας. Το ποτάμι είναι από τα λίγα με θηλυκό όνομα. Η Νέδα ήταν μια από τις νύμφες που παραστάθηκαν στη Ρέα όταν γεννούσε το Δία, και η θεά έδωσε το όνομά της στο ποτάμι που έφτιαξε για να πλυθεί μετά τον τοκετό.
   Αφήσαμε το αυτοκίνητο σ' ένα πλάτωμα κοντά στο πέτρινο γεφύρι...




 .... και πήραμε το μονοπάτι που έδειχνε μια ενημερωτική ταμπέλα.

 Σε μερικά σημεία η διαδρομή στο φρύδι του φαραγγιού δυσκόλευε, αλλά δεν πτοηθήκαμε.

 

Και μετά από 15 λεπτά περπάτημα αντικρίζουμε αυτή την εικόνα:


 

  Μαγεία!  Μείναμε να κοιτάμε άφωνοι. Μια παρέα ντόπιων ,όμως, που κάναμε μαζί τη διαδρομή μάς είπε ότι το καλύτερο είναι λίγο πιο πάνω, κι έτσι συνεχίσαμε λίγο ακόμα. Και να που βρεθήκαμε:

   Ό,τι και να σας πω είναι λίγο! Τέτοιο τοπίο  δεν περιμένεις να δεις στα βουνά της Πελοποννήσου. Ο καταρράκτης έχει ύψος 20 μέτρα, τα νερά είναι διάφανα τυρκουάζ κι η λιμνούλα που σχηματίζουν αρκετά βαθιά για να κολυμπήσουν οι τολμηροί. Ένα σκοινί που κρέμεται από το δεντρο αριστερά είναι για τις βουτιές! Τα καμάρια μας βούτηξαν και κολύμπησαν ενθουσιασμένα, προσπαθώντας να φτάσουν ως κάτω από τον καταρράκτη, όσο επέτρεπε το ρεύμα του νερού. Εμείς πάλι,όχι. Το νερό ήταν τόσο κρύο που μούδιαζαν τα πόδια και δεντα τα  ένιωθες  μόλις πατούσες μέσα...ε, έχουμε και μια ηλικία...
    Αφού πέρασαν μέσα στη δροσιά οι ζεστές μεσημεριανές ώρες, πήραμε ξανά το δρόμο. Τελευταίος μας σταθμός η απέραντη αμμουδιά του Κυπαρισσιακού κόλπου. Στο Καλό Νερό κάναμε το τελευταίο φετινό μας θαλασσινό μπάνιο,ζέστα νερά κι η παραλία γεμάτη λευκά κρινάκια της άμμου. Σε πολλά σημεία υπήρχαν και φωλιές θαλάσσιων χελωνών περιφραγμένες και σηματοδοτημένες. Ένα αληθινό περιβαλλοντικό μάθημα!  Δανείζομαι από εδώ τη φωτογραφία της παραλίας γιατί η μπαταρία τελείωσε και δεν μπόρεσα να βγάλω φωτογραφίες εκεί.
   

CONVERSATION

37 σχόλια:

  1. Όμορφα!!!!! Ν α περνάτε καλά Νίκη....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πόσες ομορφιές έχει η πατρίδα μας!!!!!
    Και πόσοι λίγοι από εμάς τις έχουμε ανακαλύψει.
    Μπράβο Νίκη γι αυτή την ανάρτηση - περιήγηση που έκανες.
    Φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και να σκεφτείς ότι εμεις ειδικά ήμασταν δίπλα τους!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  3. Τι όμορφιές έχει η Ελλάδα!! Απίστευτες !! Να'σαι καλά , Νίκη, για την ξενάγηση! Φιλάκια !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αρκαδία!!!!!!!
    Νίκη μου τι φωτογραφίες είναι αυτές στον καταρράκτη!!!!!!!!!!!!
    ΑΑΑΑΑΑΑ! Πρέπει να πάω εκεί καλοκαιράκι να δροσιστώ!!!!!!!
    Δωρικός ρυθμός ο ναός, πολύ επιβλητικός!!!!!!!!!!!
    Να περνάτε πάντα έτσι όμορφα!!!!!!!!!
    Πολλά φιλάκια!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΛΕφη μου πίστεψέ με, δε θα δροσιστείς μόνο... θέλει τόλμη για να μπεις στο νερό! Οι ντόπιοι ισχυρίζονται ότι κάνει πολύ καλό αυτό το κρυο μπάνιο αλλά δεν το τολμήσαμε, μονο τα παιδιά βουτηξαν και δεν ήθελαν να βγουν!
      Ο ναός είναι ο πιο καλοδιατηρημένος αρχαίος ναός και είναι πραγματι πολύ επιβλητικός!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  5. Mα ποσο υπεροχο μερος!!
    ουτε καν ηξερα τι υπηρχε αυτος ο παραδεισος στα μερη μας!!!!!
    Ισως καποια στιγμη στο μελλον να μου φανεις χρησιμη δινοντας μου συμβουλες για το πως θα βρεθω σ αυτο το μερος!! ε, φανταστικη Νικη??????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σοφούλα από στόμα σε στόμα διαδίδεται το μυστικό, κι εμας μάς το είπαν φιλοι που πήγαν.
      Προτεινω το επόμενο καλοκαίρι να πάμε παρέα - ο Σουμάχερ κι ο Αλόνσο ωχριούν μπροστα μας ,εξάλλου- και να πάρουμε κι όλη την πιτσιρικαρία μαζί!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
    2. σα να μου αρεσει πολυ αυτη η ιδεα!!!
      θα περιμενω προταση ...
      φιλια!!!!!

      Διαγραφή
  6. H Ελλάδα όπου και να πας, έχει πολλά να σου δείξει και να σου πει...Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Νίκη,καλώς σέ βρίσκω!Τήν Παρασκευή φεύγοντας από Καλαμάτα παραλίγο νά έρθω Βυτίνα!Αλλά δέν μπορέσαμε!Εχω δύο γειτόνους πού είναι από εκεί!Σέ ευχαριστώ γιά τήν επίσκεψή σου!Μού αρέσουν πολύ οι δημιουργίες σου μέ ντεκουπάζ!Πολύ όμορφες οι φωτογραφίες σου!Θά ήθελα νά τά λέμε!Καλό βράδυ!Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς την! Κριμα που δεν ήρθατε, ελπίζω να τα καταφερετε με άλλη ευκαιρία και να τα πούμε κιόλας κι από κοντα! Προς το παρόν θα τα λέμε διαδικτυακα.
      Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  8. Νικούλα μου,είχα ακούσει τα καλύτερα γι'αυτό το ποτάμι με τους καταρράκτες,τώρα είδα και εικόνες!!Είναι σίγουρα ένα μέρος που πρέπει να επισκεφτούμε και δεν είναι και μακριά μας!!Έχουμε τόσους αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία που δεν έχουμε επισκεφτεί και είναι κρίμα και απαράδεκτο...
    Να είσαστε όλοι καλά!Φιλιά στα παιδιά !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λαμπρινή μου αξίζουν μια επισκεψη αυτά τα μέρη, και οι καταρράκτες είναι όνειρο, έχουν λίγο χωματοδρομο στη διαδρομή και περίπου ένα τέταρτο περπάτημα υστερα, αλλά πραγματικά αξίζουν τον κόπο!
      Φιλιά πολλά και σε σας!

      Διαγραφή
  9. Νικούλα μας, τί υπέροχη εκδρομή;!!!Ευχαριστούμε για τις υπέροχες φωτογραφίες!!!Δεν γνώριζα τίποτα απ'όλα αυτά!!! Πέρνα αν θέλεις από το blog μου για ένα βραβειάκι, και Giveaway!!!φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πανέμορφες φωτογραφίες, πολύτιμες οι πληροφορίες! Εύχομαι κάποια στιγμή να τα δω από κοντά αυτά τα όμορφα μέρη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τι ευλογημένος τόπος είναι αυτός που σας πλαισιώνει!!!! Τι ιστορία και τι απόθεμα αρχαίου Ελληνικού πνεύματος!!! Τα ζήλεψα όλα αυτά Νικούλα μου!!! Διαλέξατε τέλεια εκδρομούλα για να αποχαιρετήσετε το καλοκαιράκι!!! Και του χρόνου με υγεία σας εύχομαι!!!! Σας φιλώ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καθε γωνιά του τόπου μας είναι ευλογιμένη Κική μου, ειμαστε τυχεροί που ζούμε σ' αυτη τη χωρα που έχει να μας πει τόσα σε κάθε μας βημα!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  12. Υπεροχες Φωτογραφιες!!!Να εισαι καλα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πω πω τι μου θύμισες ... σε μία ανάλογη εκδρομή είχα επισκεφτεί και εγώ τον ναό μαζί με τους γονείς μου πριν από 15 χρόνια περίπου (πως περνάνε τα χρόνια??) όταν παραθερίζαμε στο χωριό της μαμάς μου , στο Γεράκι Αμαλιάδας αν σου λέει κάτι. Από τότε ήταν σκεπασμένος αλλά βλέπω πως μέσα έχουν πραγματικά προχωρήσει στις εργασίες. Ο καταρράκτης φανταστικός !! Αχ, μερικές φορές , μου λείπει η Πελοπόννησος τώρα που από Αθηναία έγινα Κυκλαδίτισσα και έχω να πατήσω προς τα εκεί κοντά 8 χρόνια !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λιζάκι μου τα χρονια περνάνε τα άτιμα, αστα! Μας μένουν όμως οι όμορφες στιγμές μαζί με τους αγαπημένους μας.
      Έχουν κι οι Κυκλάδες τόσες ομορφιές... τωρα που δυσκολεύουν τα ταξιδια κι οι διακοπές φανταζουν στα μάτια μας σαν τόπος εξωτικός. Το παρηγορο είναι πως κάθε γωνιά της Ελλαδας κρυβει ομορφιές, συχνά άγνωστες, όπως οι καταρράκτες της Νεδας!
      Φιλιά από εμάς, να περνατε καλά!

      Διαγραφή
  14. Πολύ όμορφα μέρη!!!Οσο είναι ακόμα μικρά τα παιδάκια σου μη χάνετε την ευκαιρία για τέτοιες αποδράσεις!!!Να περνάτε καλά!!!Καλό ΣΚ και φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εχεις δίκιο Χρυσάνθη μου, είναι φορες που σκέφτομαι ότι μεγαλώνουν και δεν προλαβαινουμε να κάνουμε όσα θα θέλαμε.
      Φιλιά πολλά, να έχετε μια όμορφη Κυριακη!

      Διαγραφή
  15. υπέροχα όλα!!... καλά στον παράδεισο βρεθήκατε!! τυχεροί είστε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΥΠΕΡΟΧΗ ξεναγηση μας εκανες Νικη μου... ομορφιές που έχει η πατρίδα μας!!!!!!
    και οπως το λεει η Χρυσανθη απο πανω να τις κανετε τωρα που μπορείτε... και τα παιδια ειναι μικρα....να παιρνατε παντα έτσι ομορφα...φιλιά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αργω μερικες φορες να περασω απο το μπλοκοσπιτο σου αλλα δεν ξεχνω να ερθω για να μαθω νεα σου.Να εισαι παντα καλα και καλο υπολοιπο εβδομαδας!!Aπεραντες οι ομορφιες της Ελλαδας!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Το ευχαριστώ είναι λίγο Νίκη μου!!!
    Απόψε πραγματικά με ταξίδεψες!!!
    Οι ομορφιές της Ελλάδας μας είναι μοναδικές ανά τον κόσμο, και ατελείωτες!!!
    Ειλικρινά, απόλαυσα τις φωτογραφίες!!
    να είσαι πάντα καλά, να κάνεις τέτοιες εκδρομές!!!
    Πολλά φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Back
to top