Μια μέρα κλεμμένη από κάποιο καλοκαίρι

   Εκδρομή ! Τι όμορφα που ηχεί στ' αυτιά μας αυτή η λέξη!  Από παιδιά ακόμα την έχουμε συνδέσει με λαχτάρα και προσδοκίες πολλές, να μην κάνουμε μάθημα, να πάμε να δούμε άλλα μέρη, να παίξουμε, να είμαστε ξένοιαστοι....να...να... Κι η χθεσινή μας εκδρομή είχε όλα όσα περιμέναμε και οι γονείς του συλλόγου γονέων και τα παιδάκια μας.
     Ξεκινήσαμε πρωί με τη δροσούλα, σε βαθμό κρύου, με πολλές προσευχές  "να μη βρέξει"  κι ο καιρός δε μας χάλασε το χατήρι. Φτάσαμε στον αρχαιολογικό χώρο της Επιδαύρου για να γνωρίσουμε από κοντά το πιο καλοδιατηρημένο αρχαιοελληνικό θέατρο.


  Μετά την ξενάγηση τα πιτσιρίκια μας άρχισαν να ανεβοκατεβαίνουν τα σκαλιά του θεάτρου, χωρίς να καταφέρουν τελικά να συμφωνήσουν στο πόσα ακριβώς είναι.

Ήταν η τρίτη φορά που επισκεφθήκαμε το χώρο, αλλά η πρώτη που  προχωρήσαμε και λίγο παραπέρα για να ανακαλύψουμε όλα εκείνα  που επισκιάζει η αίγλη του θεάτρου. Το Ασκληπιείο ήταν κέντρο λατρευτικό και θεραπευτικό που απέκτησε φήμη και πλούτο για αιώνες. Το θέατρο ήταν ένα μόνο μέρος του, που μάλιστα αποτελούσε και κομμάτι της θεραπείας των ασθενών, βοηθώντας πολύ την ψυχολογία τους. Ιερά και ναοί πολλών θεοτήτων, ξενώνες ,λουτρά και εστιατορια, χώροι άθλησης κι άλλα στεγάζονταν σε κτήρια επιβλητικά,που δυστυχώς δεν σώζονται σε τόσο καλή κατάσταση όσο το θέατρο.

Το Ωδείο, χώρος μουσικών αγώνων. Στο βάθος αναστηλωμένα τα προπύλαια του ναού του Ασκληπιού.
Ό,τι έχει απομείνει από το ιερό του Ασκληπιού, περίπτερου  ναού, δωρικού ρυθμού. Πίσω αριστερά η Θόλος, όπου επίσης λατρευόταν ο Ασκληπιός, κυκλικό οικοδόμημα που αποδίδεται στον γλύπτη Πολύκλειτο.

Το Άβατο ή κοιμητήριο ,χώρος υπνοθεραπείας όπου οι  θεραπευόμενοι, αφού προσεύχονταν, έβλεπαν στον ύπνο τους τον Ασκληπιό που τους θεράπευε ή υποδείκνυε την κατάλληλη θεραπεία.  Παράλληλα εκεί γίνονταν και  ιατρικές επεμβάσεις.
Το στάδιο μαζί με την παλαίστρα αποτελούσαν χώρο διεξαγωγής αγώνων.
     Μέσα στον αρχαιολογικό χώρο υπάρχει κι ένα μικρο μουσείο, που όμως περιέχει κυρίως αντίγραφα  των πρωτότυπων ευρημάτων που βρίσκονται στην Αθήνα.
    Πιο εντυπωσιακή είναι μια βιτρίνα με ιατρικά εργαλεία που βρέθηκαν,τα μικρά ή μεγαλύτερα αφιερώματα που θυμίζουν σύγχρονα "τάματα" και οι πλάκες με τις προσευχές αλλά και τα περιστατικά αποθεραπείας  και τα θαυματα του θεού που διάβαζαν  όσοι έφταναν για να ζητήσουν βοήθεια.
     Μπροστά από το μουσείο μια στήλη μας πληροφορεί ότι ο χώρος περιλαμβάνεται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς. Πίσω στέκει η προτομή του Παναγή Καββαδία, του αρχαιολόγου που έκανε τις ανασκαφές και ίδρυσε το μουσείο.

     
    Σας κούρασα με τη βόλτα στα αρχαία; Ελπίζω όχι πολύ... Πάμε θάλασσα τώρα! Επόμενη στάση στην παραλία της παλαιάς Επιδαύρου.
   Τα ορεσίβια παιδάκια μας αποδείχτηκαν πολύ θαρραλέα και βούτηξαν στα κρύα νερά! Οι μεγάλοι πάλι ,όχι!

   Η θάλασσα ανοίγει την όρεξη,οπότε το επόμενο βήμα ήταν  αυτό το όμορφο ταβερνάκι, με τους πολύ καλούς ψαρομεζέδες.
        Δείτε και μια λεπτομέρεια της διακόσμησης, ζωγραφική και σφηνωμένα βοτσαλάκια και θαλασσόξυλα πάνω σε ξύλο. Που γέρνει λίγο είναι γιατί έχουν μεσολαβήσει μερικά ουζάκια ανάμεσα στις δυο φωτογραφίες...                                                                                                         


 Δίπλα στην ταβέρνα βρήκαμε κι ένα λούνα πάρκ, δε μπορώ να πω αν το χάρηκαν πιο πολύ τα παιδιά ή εμείς.
  Στη βόλτα κατά μήκος του λιμανιού -για τη χώνεψη- είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε και τα κουκλίστικα παλιά αυτοκίνητα του ράλι αντίκα που έφταναν το ένα μετά το άλλο.

    Τελευταία στάση της μέρας το αγαπημένο Ναύπλιο. Τα σοκάκια του -ήδη πολύβουα κι ολάνθιστα- τα περιδιαβήκαμε αναζητώντας τις πιο περίεργες και λαχταριστές γεύσεις παγωτών...

....και τρώγοντας τα χωνάκια μας φτάσαμε στην Ακροναυπλία που βλέπει όλο τον αργολικό.


Δεν έχω δίκιο να λέω πως ήταν μια μέρα κλεμμένη από κάποιο καλοκαίρι;




CONVERSATION

48 σχόλια:

  1. εσύ Επίδαυρο εγώ Θεσσαλονίκη...χρειάζονται αυτά τα διαλείμματα για να κάνουν πιο υποφερτή τη Δευτέρα που έρχεται...δυστυχώς δεν κατάφερα να γνωρίσω πολλές μπλογκερ γιατί έφτασα αργοπορημένη...θαύμασα το ηλιοβασίλεμα που ζωγράφισες και από κοντά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν χρειάζονται τα διαλείμματα, δε λες τίποτα!
      Είδες το συρταράκι μου;
      Εισαι τυχερη που μπορεσες και πήγες, και μην ανησυχείς όλο και κάτι θα βρουν να σκαρώσουν και θα τις γνωρίσεις όλες, δεν προκειται να κάτσουν ήσυχα!

      Διαγραφή
  2. Θα σε μαλώσω. Μετά το πικ-νικ που δεν με κάλεσες, ακολουθεί η εκδρομή, που επίσης δεν με κάλεσες. Να δω τι άλλο θα ακολουθήσει.
    Πάντως διαβάζοντας την ανάρτηση σου, ήταν σαν να ήμουν μαζί σας.Φιλιά και καλή εβδομάδα να έχετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για να σκεφτω τι θα ακολουθήσει... χμ....κατι θα βρω!
      Τα μέρη σου είναι γνωστα ,πάντως, οπότε δε θα δυσκολεύτηκες να μας ακολουθήσεις νοερα!
      Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  3. ΠΕΡΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΚΑΛΑ ΜΑΖΙ ΣΑΣ!!!ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ...ΦΙΛΑΚΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. υπεροχες φωτο..απο χρωμα..θαλασσα..και ιστορια..να σε καλα..ομορφη ΕΒΔΟΜΑΔΑ..ΣΕ ΦΙΛΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Μαράκι μου!
      Καλή εβδομάδα και σε σας!
      Φιλιά πολλά από το νότο!

      Διαγραφή
  5. Υπέροχες οι φωτογραφίες!! Σαν να ήρθα κι εγώ εκδρομή μαζί σας νιώθω!! Καλή εβδομάδα, φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Νίκη, καλησπέρα. Την ωραία αυτή εκδρομή, είχαμε κάνει και εμείς, όταν η κόρη μου ήταν στο δημοτικό. Είχαμε περάσει πολύ όμορφα, ήταν και η μέρα καλή και τα παιδιά ευχαριστήθηκαν πολύ το μπανάκι τους, στην Νέα Επίδαυρο, το μεσημέρι. Το δε θέατρο της Επιδαύρου, εκπληκτικό. Από τις καλύτερες εκπαιδευτικές εκδρομές που είχαμε κάνει και ως σύλλογος γονέων και ως σχολείο.
    Καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειρήνη μου είναι κλασικη επιλογη για εκδρομη.
      Στη νέα Επίδαυρο έχουμε πάει οικογενειακώς, έχει τέλεια παραλία και ωραία ταβερνάκια, αλλά και στην παλιά μια χαρα περάσαμε!
      Καλή σας εβδομάδα!

      Διαγραφή
  7. Α Νίκη μου περάσατε πολύ όμορφα!!!!
    Και οι δικές μας εκδρομές στα ίδια μέρη ήταν!!Η Αγγελίνα πήγε Ναύπλιο και η Γεωργία Στεμνίτσα,Διμητσάνα και μετά Ναύπλιο!Αλλά χωρίς γονείς...!
    Πότε θα κάνουμε μια εκδρομή οι μαμάδες μπλόγκερ με τα παιδιά μας στο καταπληκτικό Ναύπλιο??????Να οργανωθούμε??????????
    Σε φιλώ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ηρθαν στα μέρη μας; Πώς τους φανηκαν;
      Εμάς η εκδρομη ήταν με γονείς γιατί τη διοργάνωσε ο σύλλογος γονέων και γι'αυτό έγινε και Σάββατο.
      Η πρόταση να βρεθούμε στο Ναυπλιο οι μαμαδες μπλογκερς με τα παιδιά είναι σούπερ, και εννοείται ότι είμαι μέσα!
      Να το κανονίσουμε και να φωνάξουμε και τις άλλες τώρα που θα κλείσουν τα σχολεία!
      Φιλάκια!!!

      Διαγραφή
  8. Ευχαριστώ που μου θύμισες την εκδρομή μου στην Επίδαυρο τα παιδικά μου χρόνια. Υπέροχες οι φωτογραφίες σου! Καλή βδομάδα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι ωραίο να ξαναθυμόμαστε εκεινα τα χρόνια, και ακομα πιο ωραίο να κανουμε αυτες τις διαδρομές ξανα με την επόμενη γενια, ως μεγαλοι πια!
      Καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  9. Πολύ όμορφη εκδρομή!!!Σ'ευχαριστούμε για τις πληροφορίες για τον αρχαιολογικό μας χώρο αυτόν...δεν γνώριζα και πολλά! φιλάκια πολλά και πάντα να περνάτε καλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φανη μου σας είναι λίγο μακριά εσας η Επίδαυρος, αλλά δεν έχετε παραπονο, εχετε τόσα ωραία μερη εκει πάνω και τόσο σημαντικούς αρχαιολογικούς χωρους! Αντε, κάντε καμια ανάρτηση να κάνουμε ανταλλαγη πληροφοριών!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  10. Τι όμορφες φωτογραφίες από αγαπημένα μέρη! Να'σαι καλά για τις πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τον αρχαιολογικό χωρο ! Να περνάς πάντα καλά! Κα να είσαι ακόμη καλύτερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Πέπη μου, να είσαι καλά να μας ταξιδευεις σε κόσμους τόσο όμορφους σαν των συρταριών σου!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  11. Σ`ευχαριστούμε για την εκδρομή που μας πήγες!...Ταξίδεψα κι`εγώ με τις φωτογραφίες σου και γνώρισα τα μέρη που επισκεφτήκατε....
    Να περνάς όμορφα! Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρυσούλα μου χαίρομαι που σου άρεσαν,μακαρι καποτε να έρθετε στα μέρη μας ή να έρθουμε εμεις να μας ξεναγησετε στις ομορφιές της μακεδονικής γης!
      Καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  12. Τι όμορφα μέρη που έχει η Ελλαδα μας!!!!!! να εισαι καλά που μας έδειξες τις φωτογραφίες απο εκεί που πήγατε...πολύ ομορφα..ταξιδέψαμε και εμείς .....φιλακια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρούλα μου είναι μια πανέμορφη χωρα, τι να λέμε,κάθε τόπος με τη δική του ομορφιά και το δικό του χαρακτήρα, αρκει να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτα να τον δούμε και να μην τον αφήνουμε στη τυχη του βεβαίως!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  13. Αγαπημένα μέρη !!Μου άνοιξες την όρεξη για ένα επαναληπτικό ταξιδάκι στην πανέμορφη Πελοπόννησο!!!!!Χαίρομαι που πέρασες όμορφα!!Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με το καλο να έρθεις Χρυσάνθη μου, η Πελαπόννησος έχει τόσες ομορφιές και συνδυαζει πολλά και διαφορετικα τοπία!

      Διαγραφή
  14. Σας έκανα όλους η Σωσώ εγκυκλοπαίδειες!!! Πολύ όμορφη η εκδρομή σας αλλά θα ήμουν αχάριστη να πω πως ζηλεύω...ακόμη δεν ήρθα από τον βορρά! Το συρτάρι σου Νικούλα θα στο στείλω φωτό στον χώρο της έκθεσης...Ήταν ακόμη πιο όμορφο από κοντά...αυτό διαπίστωσα μόλις το είδα...Φιλιά πολλά και πάντα τέτοια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς την! Ευχαριστώ που προσεξες το συρταράκι μου ανάμεσα σε τόσα πολλά κι αξιόλογα!
      Όσο για τις εγκυκλοπαιδικές γνώσεις, από τη μια η Σωσώ από την άλλη η λατρεία στον αρχαίο ελληνικο πολιτισμο... ε, δε θέλει και πολύ, προσπάθησα να δειξω αυτοσυγκράτηση πάντως και να μη με πιάσει η πολυλογία.
      Φιλάκια!!

      Διαγραφή
  15. Ταξιδέψαμε κι εμείς μαζί σου, σε ευχαριστούμε! Πολλές ακόμα όμορφες αποδράσεις σου εύχομαι Νίκη μου! (Όπως εγώ τη πρωτομαγιά που τελευταία στιγμή κατέληξα στη πανέμορφη Βυτίνα αλλά... δεν ήξερα που να σε βρώ)! Πολλά φιλάκια γλυκιά μου και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ήρθες εδω και δε βρεθήκαμε; Καθόλου δυσκολο δε θα ήταν να με βρεις, μία Νίκη έχει το χωριό μας κι επίσης μία παλαβη, αν ρωτούσες θα σου'λεγαν... χα,χα!
      Φιλιά πολλά κι από μένα!

      Διαγραφή
  16. Καλημέρα Νίκη μου! Φαίνεται το πόσο ωραία περάσατε! ταξίδεψα κι εγώ μαζί σας έστω και νοερά! Να είστε καλά να κάνετε πάντα τόσο όμορφες εξορμήσεις!
    Φιλάκια πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πραγματικά περασαμε καλά Σοφάκι μου, και το είχαμε πολύ αναγκη!
      Να είσαι καλά,σε φιλώ!

      Διαγραφή
  17. Ευχαριστώ για το ταξίδι! Καλή εβδομάδα και να είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγω ευχαριστώ Δρ Βρακατόρ! Να έχεις μια όμορφη καιδημιουργική εβδομάδα!

      Διαγραφή
  18. Ακόμη θυμάμαι την εκδρομή που είχα πάει στην Επίδαυρο στο Δημοτικό, όταν ήμουν μαθήτρια!Πολύ όμορφες οι φωτό που ανέβασες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι ωραία να γυρνάμε στα μικρα μας χρόνια! Να είσαι καλά Βικούλα μου!

      Διαγραφή
  19. Ωραία η εκπαιδευτική εκδρομή (έχω πάει πολλές φορές μα δεν τα έχω παρατηρήσει όλα αυτά !!) και τα παιδιά στη θάλασσα και στο λούνα παρκ και οι γονείς στο ουζερί , τόσο γνώριμο :) !!
    Μας ταξίδεψες κι εμάς με τις περιγραφές και τις ωραίες φωτο σου , να σαι καλά !!
    Είναι αναζωογονητικές τέτοιες αποδράσεις από την καθημερινότητα!!
    Καλή σου βδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αναζωογονητικές δε λες τίποτα Αθηνά μου!
      Κι εσυ έχεις έρθει από τα μέρη μας, ε; Ωραία! Εγω δεν έχω βρεθει ποτε ανατολικα, αλλά ο αδερφός μου, που ήταν φανταρακι στο νησί σας,πάντα το νοσταλγει, περυσι μάλιστα ξαναρθε οικογενειακώς.
      Μακαρι όλοι να μπορούμε να ξεφευγουμε λιγάκι, έστω και η μια μερα διακοπών είναι πια πολύτιμη πια...
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  20. Επερασατε ομορφα ομορφα.Να ειστε καλα, να κανετε τετοιες ωραιες εκδρομες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό ακριβως τραγουδούσαν τα μικρα μου όταν ανέβαιναν τις σκάλες του σπιτιού μας! Χα,χα! Και δεν είχαν καθόλου άδικο!

      Διαγραφή
  21. Νικούλα μου, το πόσο σας χάρηκα δεν περιγράφεται!!! Οι φωτογραφίες σου με ξεσήκωσαν και η περιγραφή σου μου δημιούργησε ένα αίσθημα γλυκιάς προσμονής για μέρη που δυστυχώς δεν έχω επισκεφθεί ακόμα!!! Είναι τραγικό η χάρη μας να φτάνει στις πρωτεύουσες τις Ευρώπης και να μην έχουμε επισκεφθεί ποτέ τους θησαυρούς μας!!! Αν το κάνω το ταξίδι, τότε σίγουρα θα σας θέλω συνοδούς!!!! Φιλιά σε όλους κοριτσάκι μου, καλό ξημέρωμα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εννοείται ότι αν έρθεις θα πάμε παρεα, δεν το συζητώ!
      Έχεις δίκιο για τις πρωτεύουσες της Ευρώπης, αν και για να μην τις αδικούμε είναι παραμυθένιες οι άτιμες, άλλο που έχουμε συνδυάσει μερικές απ'αυτες με τα κακά της μοίρας μας...
      Φιλάκια πολλά!!

      Διαγραφή
  22. Καλό Σαββατοκύριακο αγαπημένο μου Νικάκι!!! Σε φιλώ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Χάρηκα την εκδρομή σας αγαπητή Νίκη και περπάτησα σ΄αυτά τα μέρη που είχα γνωρίσει πριν από χρόνια. Πάρα πολύ ωραία η ξενάγηση και η περιγραφή. Υπέροχο οδοιπορικό.
    Νάσαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για την επίσκεψη Ντένη μου, χαίρομαι που σου άρεσε η εκδρομή μας και σου έφερε όμορφες αναμνήσεις!

      Διαγραφή
  24. ΠΑΝΕΜΟΡΦΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΟΥ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΟΥ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ !!!!ΤΕΛΕΙΑ Η ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΑΣ!!!!!ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ!!!!
    ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΝΙΚΗ ΜΟΥ!!!ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ!!!ΦΙΛΙΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Back
to top